Fasola zwyczajna – właściwości zdrowotne nasion i strąków, zastosowanie w diecie i medycynie ludowej

0
6

Fasola zwyczajna, jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, doceniana jest nie tylko jako wartościowy produkt spożywczy, ale również jako surowiec o znaczeniu leczniczym w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii. Nasiona fasoli są bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu i cynku, natomiast strąki zawierają flawonoidy, garbniki, krzemionkę i substancje wspierające prawidłową gospodarkę cukrową organizmu. W tradycyjnej medycynie ludowej wywary z łupin fasoli stosowano w leczeniu cukrzycy i w celu wspomagania pracy nerek, ponieważ posiadają właściwości moczopędne i obniżające poziom glukozy we krwi. Nasiona natomiast polecane są w dietach wspierających zdrowie serca i układu krążenia dzięki dużej zawartości błonnika, który reguluje poziom cholesterolu i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Regularne spożywanie fasoli zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w zapobieganiu zaparciom. Surowiec ten wspiera również wydolność układu odpornościowego, a przeciwutleniacze zawarte w fasoli chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Fasola odgrywa także istotną rolę w diecie diabetyków, ponieważ obecne w niej składniki opóźniają wchłanianie cukrów prostych, stabilizując poziom glukozy we krwi. Strąki fasoli stosowane są także w mieszankach ziołowych wspierających oczyszczanie dróg moczowych i redukcję obrzęków. W profilaktyce zdrowotnej spożywanie fasoli zaleca się osobom pragnącym regulować metabolizm, wspierać zdrową masę ciała oraz dbać o serce. Styl życia wzmacniający działanie fasoli obejmuje dietę opartą na roślinach strączkowych, aktywność fizyczną oraz unikanie wysoko przetworzonych produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj