Pięciornik gęsi – właściwości lecznicze i zastosowanie w problemach trawiennych

0
5

Pięciornik gęsi to roślina wieloletnia z rodziny różowatych, powszechnie spotykana na łąkach i pastwiskach w Europie. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ludowej do leczenia problemów gastrycznych, skurczów mięśniowych i jako środek wzmacniający. Surowcem leczniczym jest ziele zawierające garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy i sole mineralne. Charakterystyka pięciornika wskazuje na jego właściwości ściągające, przeciwzapalne i rozkurczowe, dzięki czemu znalazł zastosowanie w leczeniu biegunek, kolek jelitowych, nadmiernej potliwości oraz bolesnych miesiączek. Typowe objawy, w których zioło to jest skuteczne, to bóle brzucha, rozwolnienie, gazy, skurcze jelit, a także zaburzenia trawienia u dzieci i dorosłych. Diagnostyka schorzeń, przy których pięciornik jest stosowany, obejmuje wywiad lekarski, badania laboratoryjne i obrazowe jamy brzusznej. Leczenie farmakologiczne obejmujące środki przeciwbiegunkowe i przeciwskurczowe można uzupełniać naparami i odwary z pięciornika, które działają łagodnie i skutecznie. Roślina ta stosowana jest też jako środek wspierający w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej w postaci płukanek. Rokowania u osób stosujących pięciornik są dobre, gdyż zioło to szybko łagodzi objawy trawienne i wspiera powrót do zdrowia w lekkich infekcjach. Powikłania mogą pojawić się przy nadmiernym spożyciu w postaci podrażnienia żołądka czy reakcji alergicznych. Profilaktyczne spożywanie pięciornika w herbatkach ziołowych polecane jest osobom podatnym na biegunki i nadmierne napięcie jelit. Styl życia wspomagany dietą lekkostrawną, bogatą w błonnik i regularnymi naparami z pięciornika przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i sprawia, że jest on surowcem cenionym w ziołolecznictwie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj