Mak polny (Papaver rhoeas) to roślina jednoroczna rozpowszechniona w Europie i Azji, znana z intensywnie czerwonych kwiatów, które od wieków symbolizowały lato, płodność i odrodzenie. Oprócz walorów estetycznych mak od wieków miał również znaczenie lecznicze w medycynie ludowej. Jego płatki kwiatowe zawierają antocyjany, śluzy roślinne, alkaloidy izochinolinowe oraz flawonoidy, które wykazują działanie uspokajające, przeciwkaszlowe i łagodzące stany zapalne błon śluzowych. Napary z płatków maku polnego stosowano jako naturalny środek na kaszel, chrypkę, podrażnienia gardła oraz bezsenność. W dawnej kulturze ludowej podawano je dzieciom jako lek uspokajający lub nasenny, choć współcześnie jest to niewskazane ze względu na brak precyzyjnych dawek i ryzyko działań niepożądanych. W medycynie naturalnej stosuje się go w mieszankach ziołowych wspomagających drogi oddechowe, łagodzących objawy przeziębienia i ułatwiających zasypianie. Płatki maku mają również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspierają ochronę komórek przed starzeniem i stresem oksydacyjnym. Mak polny różni się od maku lekarskiego – nie zawiera silnie uzależniających alkaloidów takich jak morfina, ale bogaty jest w alkaloidy mniej toksyczne, o delikatnym działaniu uspokajającym i przeciwbólowym. W medycynie ludowej stosowano także odwary z kwiatów do przemywania oczu przy stanach zapalnych oraz jako płukanki na jamę ustną i gardło. Owoce maku polnego, czyli torebki nasienne, zawierają również śluzy roślinne, które mają działanie powlekające i łagodzące. Choć współczesna fitoterapia nie wykorzystuje maku polnego w szerokiej praktyce, wciąż cieszy się on zainteresowaniem w ziołolecznictwie domowym jako składnik syropów i herbatek na kaszel. Roślina ta uchodzi za dobrze tolerowaną, jednak stosowana w nadmiarze może wywołać senność, bóle brzucha lub nudności. Rokowania zdrowotne związane z makiem polnym są korzystne, zwłaszcza jeśli stosowany jest w celach łagodzących i pomocniczych. Profilaktyczne wykorzystanie rośliny polega na spożywaniu jej w postaci herbatek czy syropów wspierających drogi oddechowe. Symbolika i szerokie tradycyjne zastosowanie sprawiają, że mak polny pozostaje rośliną cenioną zarówno w kulturze, jak i lecznictwie naturalnym.