Malwa czarna (Alcea rosea var. nigra) to roślina ozdobna, której kwiaty od dawna wykorzystywane były w medycynie ludowej jako środek leczniczy. Ciemne płatki malwy zawierają antocyjany, śluzy roślinne, flawonoidy i kwasy organiczne. To właśnie związki śluzowe sprawiają, że napary z kwiatów malwy czarnej mają działanie powlekające i łagodzące, co czyni je cennym środkiem w problemach gardłowych. Zastosowanie obejmuje chrypkę, kaszel, ból gardła, a także podrażnienia błon śluzowych jamy ustnej i krtani. Działanie łagodzące polega na tworzeniu na powierzchni śluzówki ochronnej warstwy, która zmniejsza odruch kaszlowy i ułatwia regenerację. Tradycyjnie kwiaty malwy wykorzystywano również do przyrządzania syropów dla dzieci, które pomagały przy przeziębieniach. Współcześnie stosuje się ją w mieszankach ziołowych na kaszel, herbatkach i tabletkach do ssania łagodzących suchość gardła. Dodatkowo malwa działa wspierająco przy stanach zapalnych układu pokarmowego oraz może być pomocna przy zgadze i nadkwaśności. Zawarte w niej antocyjany mają również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Stosowanie malwy czarnej uznawane jest za bezpieczne, gdyż nie wywołuje poważnych skutków ubocznych i może być używana u dzieci. Jej zaletą jest także szeroka dostępność i łatwość przygotowania – wystarczy zalać suszone kwiaty wodą, aby uzyskać napar łagodzący objawy infekcji. Rokowania zdrowotne przy stosowaniu malwy czarnej są bardzo dobre. Wspiera ona proces zdrowienia w infekcjach górnych dróg oddechowych i świetnie sprawdza się w domowej apteczce. Profilaktyczne jej stosowanie, podobnie jak innych ziół powlekających, pozwala zmniejszyć ryzyko podrażnień śluzówki u osób narażonych na wysuszone powietrze czy nadmierne używanie głosu. Malwa czarna stanowi więc wartościowe narzędzie w naturalnym wspieraniu układu oddechowego.