Babka pierzasta – właściwości zdrowotne i zastosowanie w ziołolecznictwie

0
5

Babka pierzasta, znana również jako Plantago coronopus, to roślina z rodziny babkowatych, ceniona w medycynie naturalnej od wieków ze względu na swoje bogate właściwości lecznicze. Charakteryzuje się wąskimi, mocno powcinanymi liśćmi tworzącymi rozetę przypominającą kształtem koronę lub pierzaste pióra, stąd jej nazwa. Naturalnie występuje głównie w rejonach śródziemnomorskich, ale dzięki uprawie spotykana jest również w innych częściach Europy, w tym w Polsce. Babka pierzasta jest rośliną o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i regenerującym. Zawiera znaczące ilości śluzów roślinnych, kwasów organicznych, flawonoidów, garbników i fenoli, które nadają jej prozdrowotnych właściwości. Surowcem stosowanym w ziołolecznictwie są głównie liście i nasiona, które wykorzystuje się zarówno w formie naparów, jak i nalewek czy preparatów farmaceutycznych. Działanie babki pierzastej obejmuje przede wszystkim łagodzenie podrażnień błon śluzowych gardła i układu pokarmowego, co jest wykorzystywane w leczeniu kaszlu, stanów zapalnych jamy ustnej, podrażnień żołądka oraz biegunek. Jej właściwości ściągające i powlekające sprawiają, że zmniejsza uczucie bólu i pieczenia w przewodzie pokarmowym oraz wspiera procesy trawienne. Zawarte w niej związki śluzowe tworzą na powierzchni błon śluzowych ochronny film, który ogranicza wchłanianie toksyn i łagodzi stany zapalne. Ponadto babka pierzasta wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL i regulację gospodarki lipidowej, dzięki czemu stosowana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Regularne spożywanie naparów z liści tej rośliny poprawia również funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspiesza gojenie ran i wspiera organizm w walce z infekcjami. Roślina ta posiada także korzystne działanie przy problemach skórnych, takich jak egzema, drobne rany, oparzenia czy ukąszenia owadów – sok ze świeżych liści stosowany jest zewnętrznie jako środek łagodzący i regenerujący. Babka pierzasta znajduje zastosowanie również jako naturalny środek wspierający pracę jelit, pomocny przy zaparciach i schorzeniach układu pokarmowego. Jej właściwości bakteriostatyczne sprawiają, że bywa składnikiem preparatów wspierających leczenie infekcji dróg oddechowych i moczowych. Zioło to zalecane jest szczególnie osobom cierpiącym na przewlekłe stany zapalne, nawracające infekcje oraz do profilaktyki chorób cywilizacyjnych związanych z zaburzeniami metabolizmu. Profilaktycznie babkę pierzastą można stosować w postaci naparów wzmacniających organizm oraz jako dodatek do sałatek i potraw ze świeżych liści. Wskazany styl życia przy stosowaniu babki pierzastej obejmuje zbilansowaną dietę bogatą w błonnik, umiarkowaną aktywność fizyczną oraz unikanie nadmiaru żywności przetworzonej, co dodatkowo wspomaga działanie tej rośliny w poprawie trawienia i metabolizmu. Rokowania dla osób stosujących babkę pierzastą w celach zdrowotnych są bardzo korzystne, zwłaszcza jeśli zioło to włączone jest do szerszej terapii wspierającej naturalną odporność organizmu i profilaktykę chorób układowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj