Jęczmień (Hordeum vulgare) to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka, jednak jego szczególną rolę zdrowotną zaczęto podkreślać, gdy odkryto właściwości tzw. zielonego jęczmienia, czyli młodych pędów rośliny. Zielony jęczmień zawiera niezwykle bogaty zestaw substancji wspierających organizm, wśród których można wymienić chlorofil, witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, minerały takie jak magnez, żelazo, wapń, potas, mangan i cynk, a także błonnik pokarmowy w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Dzięki takiemu składowi działa oczyszczająco na organizm, wspomaga detoksykację wątroby i jelit, reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze, a także obniża poziom cholesterolu. Zielony jęczmień ma działanie silnie przeciwutleniające, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co w praktyce oznacza spowolnienie procesów starzenia, a także zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów i chorób cywilizacyjnych. Tradycyjnie stosowany był jako środek wzmacniający energię życiową, poprawiający odporność i wspierający rekonwalescencję. Współcześnie jęczmień zielony najczęściej spożywa się w postaci proszku rozpuszczanego w wodzie, soku lub dodawanego do koktajli. Zawartość błonnika pozwala regulować pracę przewodu pokarmowego, wspiera odchudzanie, zmniejsza łaknienie i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Roślina ta znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, a także w ochronie przed stanami zapalnymi. Dodatkowo wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż zawarte w nim witaminy z grupy B poprawiają koncentrację i zmniejszają objawy zmęczenia. Zielony jęczmień ma również działanie alkalizujące, czyli wspierające równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co jest szczególnie ważne w przypadku diety bogatej w produkty zakwaszające takie jak mięso, nabiał czy żywność przetworzona. Właściwe stosowanie jęczmienia nie powoduje działań ubocznych, choć zbyt wysokie dawki mogą prowadzić do biegunek lub dyskomfortu jelitowego. Rokowania zdrowotne przy regularnym spożywaniu zielonego jęczmienia są bardzo dobre i wpisują się w zalecenia profilaktyki przewlekłych chorób cywilizacyjnych. W praktyce zielony jęczmień można traktować jako naturalny suplement diety wspierający pełne spektrum funkcji organizmu.