Ostropest plamisty, czyli Silybum marianum, to roślina z rodziny astrowatych, której nasiona od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako najważniejszy naturalny środek wspierający zdrowie i regenerację wątroby. Surowiec zawiera sylimarynę, kompleks flawonolignanów o silnym działaniu hepatoprotekcyjnym, przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów, chroni je przed działaniem toksyn oraz stymuluje procesy odnowy wątroby. Ostropest wykorzystywany jest w leczeniu i profilaktyce chorób takich jak stłuszczenie wątroby, marskość, zapalenia wirusowe oraz uszkodzenia polekowe i alkoholowe. Dodatkowo działa żółciopędnie, wspiera trawienie i metabolizm tłuszczów. Regularne stosowanie preparatów z ostropestu poprawia parametry enzymów wątrobowych, redukuje stan zapalny i przyspiesza regenerację tkanek. Zawarte antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i korzystnie wpływają na cały metabolizm. Ostropest znajduje również zastosowanie w terapii cukrzycy, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i wspiera wrażliwość insulinową. Diagnostyka wskazująca na jego stosowanie obejmuje badania enzymów wątrobowych, lipidogram, USG wątroby i oceny stanu metabolicznego. Preparaty dostępne są w formie mielonych nasion, oleju tłoczonego na zimno oraz tabletek i kapsułek. Możliwe działania niepożądane są rzadkie i obejmują łagodne dolegliwości żołądkowe. Styl życia wspierający działanie ostropestu obejmuje unikanie alkoholu, ograniczenie żywności wysoko przetworzonej, dietę lekkostrawną i bogatą w warzywa oraz systematyczną aktywność fizyczną. Rokowania dla osób stosujących ostropest są bardzo dobre – poprawa pracy wątroby, redukcja toksyn i wsparcie metabolizmu czynią z niego jeden z najważniejszych surowców ziołowych w profilaktyce i terapii chorób przewodu pokarmowego i metabolicznych.