Seler zwyczajny – właściwości zdrowotne korzenia i naci, zastosowanie w diecie i medycynie naturalnej

0
12

Seler zwyczajny to popularne warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym i leczniczym, które cenione jest zarówno za smak, jak i liczne właściwości zdrowotne. Wykorzystuje się zarówno jego korzeń, jak i liściastą nać. Roślina jest bogatym źródłem błonnika, witamin (C, K, z grupy B), minerałów takich jak potas, wapń, magnez i żelazo, a także olejków eterycznych i flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki takiemu składowi seler wspiera zdrowie wielu układów organizmu. Jego najważniejsze działanie polega na wspieraniu układu pokarmowego – zawarty w nim błonnik poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i wspomaga detoksykację. Seler wykazuje także właściwości moczopędne, dlatego tradycyjnie stosowany był w terapii obrzęków, nadciśnienia i dolegliwości nerek oraz pęcherza. Obecne w selerze ftalidy wykazują działanie obniżające ciśnienie tętnicze poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie napięcia mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Roślina ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, co wspiera odporność i procesy gojenia. W medycynie ludowej seler polecany był osobom z reumatyzmem i dną moczanową, ponieważ wspiera wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Dodatkowo działa tonizująco, wzmacniająco i poprawia metabolizm, dlatego znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Sok z selera zyskał w ostatnich latach dużą popularność jako napój oczyszczający organizm, wspierający wątrobę i poprawiający funkcjonowanie układu trawiennego. Nać selera zawiera liczne antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i procesami starzenia. Seler ma również zastosowanie kosmetyczne – wykazuje właściwości odświeżające, poprawiające kondycję skóry i włosów. W profilaktyce zdrowotnej seler zwyczajny warto włączać do diety zarówno w formie surowej, gotowanej, jak i w postaci soków lub koktajli. Styl życia sprzyjający pełnemu wykorzystaniu jego dobrodziejstw obejmuje dietę bogatą w warzywa, regularną aktywność fizyczną i unikanie używek. W ten sposób seler wspiera zdrowie serca, trawienie, odporność i ogólną witalność organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj